Vi har forladt Kina og derfor tænkte jeg, at det kunne være interessant med et lille retrospektiv skriv omkring de mere praktiske ting ved at backpacke igennem Kina.

Ruten

Vi ankom med tog til Kina d. 14. marts og forlod landet igen d. 16 maj. Dette gav os i alt 64 dage i Kina. Vi har regnet os frem til, at vi har kørt ca. 5.500 km i tog, hvilket førte os til 11 forskellige byer i Kina. Nogle af destinationerne havde vi fundet hjemmefra og skrevet lidt om her og andre kom til undervejs. Vi nåede ikke alt hvad vi gerne ville, men det gør man nok aldrig.

Vores rute igennem Kina – kortet er lavet ud fra China fra FreeVectorMaps.com

Som overstående kort tydeligt viser, er der stadig en kæmpe del af landet vi ikke fik set. Med sine næsten 10 millioner kvadratkilometer er Kina det 3. største land i verden og så er 2 måneder bare ikke nok. Vi oplevede de store byer nordpå (Beijing, Xian..) som meget stressende og støgende i trafikken, hvori mod f.eks. Guangzhou i den sydlige del var meget mere fredelig og rolig at bevæge sig rundt i. Vi synes helt klart bedst om at rejse rundt i de mindre byer som Kunming, Lijiang og Yangshuo og derfor tror jeg også, at når vi vender tilbage til Kina en dag, så bliver det for at udforske den vestlige del af landet. Vi var helt vilde med Yunnan provinsen og de natur oplevelse vi fik der, så det kunne være fedt at komme tilbage og opleve nogle af de provinser, hvor der ikke bor så mange folk, som i den østlige del af landet.

Transport rundt i landet

Vi har primært rejst med tog imellem byerne i Kina. De har et meget velfungerende tognet, som er utroligt behageligt at køre med. Især deres højhastighedsbaner, som vi har benyttet alle gangene, fungerer upåklageligt. Rent praktisk har vi købt vores togbilletter fra de billetsalg der findes på de fleste stationer, hvor højhastighedstoget kører fra. Vi har benyttet hjemmesiden Travel China Guide til at finde den ønskede togafgang. Herefter har vi noteret tognummeret, afgangsdato og tidspunkt ned og taget dette med til billetkontoret. Selv uden en engelsk talende kineser i billetsalget har vi altid fået præcis den billet vi skulle bruge. Det er dog hver at bemærker, at man ikke kan købe togbilletter uden at fremvise sit pas. Pasnummeret kommer til at stå på billetten og pas og billet følges ad resten af togrejsen.

Når man rejser med højhastighedstog i Kina, fungere det lidt som man kender det fra en klassisk fly rejse. Man skal komme i god tid da boarding af toget starter et sted mellem 10 og 20 min før afgang og afsluttes 5 min før afgang. Inden man boarder toget skal man igennem en billetkontrol efterfulgt af en sikkerhedskontrol hvor bagage og en selv bliver kontrolleret. Herefter går man ind i venteområde hvor man sidder indtil at der bliver åbnet for boarding. Har man ikke boardet toget inden der lukkes, kommer man ikke med.

De fleste større byer i Kina har en eller flere metro linier. Metro systemet i Kina fungere på samme måde overalt i landet og det er virkelig nemt at benytte. Billetter købes i en automat, som nemt betjenes da alt er oversat til engelsk. Man finder den station man ønsker at køre hen til, indtaster antal personer og betaler. Det kan dog anbefales at tage metroen udenfor myldretid, da der er rigtig rigtig rigtig mange mennesker i Kina som også tager metroen til og fra arbejde.

Praktisk

Kina er lidt anderledes at rejse rundt i end andre lande, så der er nogle små ting, man lige skal have i baghovedet når man er i landet som turist.

I Kina er adgangen til internettet begrænset, hvilket betyder at man ikke skal kunne forvente at have fri adgang til alle de online tjenester vi er vant til derhjemme. Derfor kan det anbefales at benytte en VPN til ens telefoner, computere mm. Vi har benyttet os af NordVPN da de lover adgang inde fra det lukkede Kina. Det har fungeret upåklageligt.

En anden ting der er vigtig at huske, er vigtigheden af ens pas. Alle kinesere har et privat ID kort. Dette kort skal vises (og scannes) ved flere lejligheder. Da vi som turister ikke har sådan et kort, bruges passet i stedet for. Dette betyder at man skal vise pas (med gyldigt visum) når man køber togbilletter, checker ind på hoteller osv. Vi har endda oplevet at få kontrolleret pas og visum i en tilfældig ID kontrol på gaden.

Budgettet

Vores samlede budget for Kina var på 34.500 kr. til 64 dages rejse. Flybilletterne ud af landet er ikke en del af dette budget.

Budgettet så sådan her ud:
Mad og lommepenge: 300 kr. pr. dag
Overnatning: 200 kr. pr. dag
Transport: 5000 kr. Estimat (ca. 10 ture á 500 kr. for 2 pers.)

Overstående budget blev overskredet med ca. 850 kr. og dette var et bevidst valg fra vores side, da vi brugte flere penge i Hong Kong end nødvendigt, blandt andet ved at gå ud og spise i byen på min fødselsdag.

De 5.000 kr. der var sat af til transport, var estimeret under den forudsætning, at vi ikke kørte med højhastighedstog hver gang, da dette er en smule dyrere. Dog havde vi begge fået nok af overnatninger i tog efter turen gennem Rusland og Mongoliet, så vi endte med at bruge højhastighedstog når vi kunne. Heldigvis lå vi lidt under vores budget på resten af posterne, så det kunne dække de ekstra udgifter til transport.

Vi har generelt boet på hostels i Kina. Vi har skiftet mellem at bo på fælles sovesal og privat værelse. Det har generelt ikke været et problem at finde overnatning til under 200 kr. pr. dag for os begge. En undtagelse var Beijing hvor vi gik lidt over budget.

En anden undtagelse er Hong Kong. Hong Kong er en lidt speciel by, da den på mange punkter står lidt uden for resten af Kina, f.eks. gælder det kinesiske visum ikke i Hong Kong, da man checker ud af Kina og ind i Hong Kong når man ankommer til byen. Vi var godt klar over, at Hong Kong ville være dyrere end resten af Kina, men vi havde ikke helt taget højde for, at det i 2019 åbenbart er vurderet til at være verdens dyreste by!

Turist attraktioner i Kina kan godt være en tung post på budgettet. Vi har brugt en del penge på de store turist attraktioner som den kinesiske mur, Terracotta krigerne, Panda center etc. Et godt råd er at forsøge at undgå at købe “pakkeløsninger”. F.eks. hoppede vi med på en tur til Terracotta krigerne, som var meget dyrer end hvis vi selv havde taget bussen derud og gået rundt alene.

Det var vist nok om Kina. Nu har vi ca. 7 uger i Sydøst Asien, som der kan læses mere om i næste blogindlæg.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s