Efter ca. 1,5 måned i Kina, hvor vi ikke havde planlagt vores liv mere end 4-5 dage ud i fremtiden, blev vi pludselig nød til at få planlangt og booket togbilletter næsten to uger frem i tiden!

Årsagen til dette var, at der var national helligdag fra 1.-3. maj (onsdag-fredag), hvilket betød, at en stor andel af  kineserne tog på ferie i denne periode. Tre fridage er meget i Kina og mange holdte også fri i weekenden. Derfor var der pludselig rifter om togbilletterne og da dette for alvor gik op for os, sad vi selvfølgelig i en by uden togstation. Normalt når vi har købt togbilletter i Kina har vi noteret os tognummer, dato og tidspunkt og gået ned på togstationen og køb billetterne, hvilket er gået overraskende nemt, på trods af at man sjældent får fat på en, som taler engelsk. Denne gang måtte vi dog gå på nettet og booke billetterne, hvor man betaler ca. 35 kr. ekstra pr. billet i servicegebyr! Det kan mærkes på et sølle backpacker budget.

Udover at skulle booke togbilletter i god tid, havde vi også nogle overvejelser omkring hvor vi ville være under de nationale helligdage. Ved samtlige turist destinationer vi har besøgt i Kina, har der altid være rigtig mange mennesker. En stor del af Kinas turisme består af kineserne selv, som rejser rundt i eget land, så vi kunne godt regne ud, at der ville være enormt mange mennesker under helligdagene og i den efterfølgende weekend. På grund af dette, valgte vi at booke en uge i den lille by Yangshuo, hvor der skulle være meget smuk natur omkring byen, som kunne udforskes på cykel eller knallert. På den måde kunne vi forhåbentlig få nogle gode naturoplevelser uden alt for mange mennesker.

Yangshuo

Turen til Yangshuo fra Wulingyuan bestod først af en bustur til byen Changsha, hvor vi tog en enkelt nat inden vi fortsatte videre med tog til Guilin og derefter Yangshuo. Det gik, som altid, uden problemer. Kina er bare god til det med offentlig transport.

Heldigvis viste Yangshuo sig er være en fantastisk lille by, hvilket vi kunne fornemme allerede da vi gik gennem byen til vores hostel. Bymidten er meget turistet, men på en god måde. Der var en rigtig god stemning og vi så hurtigt, at Yangshuo også er et populært turistmål for mange vestlige turister. Dette fremgik især af antallet af restaurenter med vestlige menukort.

Hyggelig gade, hvor der bl.a. serveres pizza og tyske pølser

På vores hostel var der også stort set kun vestlige turister og man mærkede med det samme, at det var et meget socialt sted. Vi var nærmest kun lige ankommet, da en flok inviterede os til at drikke vores øl sammen med dem. Det er skønt når man kommer på et hostel, hvor det er nemt at falde i snak nye mennesker.

På vores hostel havde ejerne en masse gode anbefalinger til hvor man kunne tage hen og se den smukke natur, som omkredser byen. En af disse anbefalinger var bjerget Damian Mountain, som ligger ca. 25 km fra byen og der skulle være en fantastisk udsigt fra toppen. Vi lejede derfor en scooter og kørte langs en masse små veje og igennem små landsbyer for at nå til det omtalte bjerg.

Det flotte landskab på vej til Damian Mountain
Mere flot landskab på vejen

Det var helt befriende at køre langs de små veje og bare stoppe når vi så noget, som vi synes var værd at stoppe for. Bjerget var ikke en af de store turistmål og det var derfor heller ikke helt tydeligt hvor stien op til toppen startede. Til sidst fandt vi en sti, som førte os den rigtige vej og vi gav os til at følge den. En del af stien var rimelig overgroet og man måtte skubbe sig igennem græne og kravle over træstammer for at komme op. Lidt længere oppe ad bjerget var der lavet trapper, som gjorde det lidt tydeligere, at vi var på rette vej.

Udsigten fra toppen levede mere end op til forventningerne. Der var en fin klippeplatform, hvor man kunne sidde og nye den smukke udsigt og der var kun en lille gruppe kinesere på toppen sammen med os, som endda delte lidt af deres madpakke med os.

De sidste par trapper op til toppen
Jeg føler mig “på toppen”
Smukt!

Udover vores tur på scooter, tog vi også en dag, hvor vi lejede et par cykler. Denne gang tog vi til Moon Hill, som er et ret stort turistmål, da det er mere tilgængeligt end Danian Mountain. Og det var vi heller ikke i tvivl om, da vi kom af sted. Vejen dertil var fuldstændig fyldt med scootere og cykler, så det var med at holde øjnene åbne, da normale færdelsregler ikke rigtig gælder for de tohjulede i Kina.

Vi kom derud uden nogle uheld og det var en rigtig fin tur derop. Det er hullet i bjerget, som har givet det navnet og skulle være hvad der er tilbage fra en gammel grotte. Det er facinerende at se hvilke formationer, som kan opstå i naturen.

Moon Hill, som er bjerget med hul igennem

Det regnede en del mens vi var i byen, så vi havde også nogle stille dage på vores hostel og så havde vi et par gode aftener nede i byen, hvor vi fik lidt forskelligt lækkert mad – både lokal mad og en pizza et par gange 😉

Guangzhou

Næste stop på vores tur var byen Guangzhou. Byen kom med på vores rute, da en af Michaels gamle studie-kamerater (Morten) er flyttet til byen med sin familie for at arbejde. Byen ligger 1-2 timers togtur nord for Hong Kong, så det var oplagt at kikke forbi. Det er en af Kinas største byer og der bor ca. 13 mio. mennesker inde i byen. Man får også hurtigt følelsen af at være i en storby, da bymidten er fyldt godt op med store skyskrabere. På trods af de 13 mio. indbyggere er byen dog ikke så støjende som nogle af de andre kinesiske storbyer vi har været i, så den var rigtig behagelig at gå rundt i. Vi havde nogle dejlige gåture både om dagen og om aftenen og en enormt hyggelig aften med Morten og hans familie.

Gåtur langs Pearl River med skyskraberne i baggrunden
Udsigt til oplyste Canton Tower fra Huacheng Plaza

En lille detalje i Guangzhou var, at vi endte med at have vores egen lille lejlighed – med køkken! Så for første gang i ca. 2 måneder kunne vi selv lave mad. Man snakker tit om, at man savner bestemt mad når man er ude og rejse, men for os var det egentlig mere det, at vi selv kunne tilberede vores mad. Men hvis der er noget vi har savnet, er det rigtigt brød (ikke toastbrød), så det fik jeg lavet til vores morgenmad – mums. Vi havde ikke råd til ost (ordentlig ost koster hurtigt ca. 100 kr. for et lille stykke), men bare det at vi kunne få friske boller var fantastisk!

Vores lækre morgenmad og friske boller, stegt på panden, da vi ikke havde en ovn – derfor lidt sorte 😉

Hong Kong

Selvom Hong Kong er overdraget til Kina kan det godt mærkes, at der stadig er andre regler end i resten af Kina. Udover at have sin egen valuta var der ved togstationen ogse grænsekontrol, hvor vi skulle tjekkes ud af Kina og ind i Hong Kong ligesom ved en alm. landegrænse. Kinesisk visum gælder ikke i Hong Kong, hvilket var praktisk da vores kinesisk visum udløb dagen efter vi kom til Hong Kong

Michael har været i byen op til flere gange da han sejlede ved Mærsk og havde talt meget godt om byen, så det var bestemt noget, som jeg også så frem til. Udover at se frem til at opleve byen, så vi dog også frem til at komme ud til havet igen. Vi havde ikke set havet siden vi tog fra Danmark ca. 2,5 måned tidligere, så det var skønt at komme ned til havnefronsen og dufte saltvand igen. Man kan nemt glemme, hvor priviligeret vi er i Danmark på mange måder og det at vi har så nem adgang til havet, er helt sikkert et af disse privilegier.

Den første aften i byen tog vi ned til promenaden ved vandet, da vi havde hørt at der var lysshow kl 20 hver aften. Det var virkelig hyggeligt at stå nede ved vanden, se solen gå ned og bare nyde duften af saltvand. Det var et fint lysshow med musik og skiftende lys på bygninger på den anden side af vandet.

Lys show ved vandet

Et andet “must” når man er i Hong Kong, er at tage op på Victoria Peak og se den smukke udsigt udover byen. Bjerget ligger på Hong Kong Island, som ligger modsat halvøen hvor bydelen Kowloon, som vi bor i, ligger. Derfor tog vi med Star Ferry over til øen, hvilket stadig er de gamle færger som har sejlet passagerer mellem og Kowloon og Hong Kong Island siden 1888. Det er en kort tur på ca. 10 min. og det koster hele 2,5 kr. pr. person at komme med. Derfor så vi ingen grund til at tage ned i en kedelig metro, når vi kunne få en fin lille sejltur på en historisk færge for næsten ingen penge.

Udsigt over Hong Kong fra Victoria Peak

For at komme op til Victoria Peak tager man normalt sporvognen der op. Sporvogning er ligesom færgen ca. 130 år gammel, men den var selvfølgelig ude af drift mens vi var i byen og vi måtte derfor tage bussen derop. Når man kommer derop forstår man hurtigt hvorfor det er et “must see” i Hong Kong. Det er en helt fantastisk udsigt man får deroppe og der går en fin sti rundt om toppen, som man kan gå langs og nyde udsigten.

Hong Kong har været en rigtig fin afslutning på vores rejse i Kina. Byen virker meget anderledes end resten af Kina og det er helt mærkeligt, at alle pludselig taler engelsk.

Nu går turen så videre til sydøst asien. Vi starter med at flyve til Laos og har så 7 uger til at udforske Laos, Cambodia og Vietnam…

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s