Efter vi havde været omkring Cairns, begyndte vi at køre syd på igen mod Brisbane, hvor vi skulle aflevere bilen den 26. december.

En af de helt store turistattraktioner i og omkring Cairns, er selvfølgelig Great Barrier Reef. Vi var dog lidt tilbageholdende med, om vi ville ud og se det. En af årsagerne til dette var, at den absolut billigste tur vi kunne finde, kostede over 800 kr. pr. person. Dette kunne selvfølgelig godt være pengene værd for en rigtig stor oplevelse, men hverken Michael eller jeg har tidligere været stor fan af de områder, hvor der er masse-turisme – særligt når det gælder naturoplevelser. Udover det havde vi læst en artikel, som listede en række områder, man ikke bør besøge som turist, da turismen er begyndt at være skadende for området. På denne liste indgik bl.a. Great Barrier Reef.

Der er delte meninger omkring hvordan revet bliver påvirket af turisten, men oveni vores andre bekymringer var dette med til at afgøre det for os. I stedet fandt vi ud af, at vi stadig kunne opleve noget af Australiens fantastiske marine dyreliv i et stort akvarie i Townsville kaldet “Reef HQ“.

Flotte fisk og koraller

Dette er angiveligt verdens største levende koralrev i et akvarium og en del af arbejdet ved Reef HQ, går ud på at formidle deres viden omkring revet, havet og omkring menneskets påvirkning af det. De viser selvfølgelig nogle af de mange flotte og spændende dyr, som lever i havet omkring Australien og de smukke koraller, men informerer også omkring, hvad man selv kan gøre for at passe bedre på livet i havet. En rigtig fint oplevelse og godt alternativ til at besøge revet.

Resten af turen sydpå, blev styret lidt af, at der var juleferie på vej og rigtig mange lokale tager på camping i denne periode. Vi var derfor nød til at booke camping fra den 20.-26. i rimelig god tid, for at være sikker på at få en plads.

Havskildpadder

En af stederne vi fik booket var Bargara Beach, da det passede rimelig godt med hvor langt vi så skulle køre. En stor attraktion her er, at de har Australiens største bestand af ynglende Loggerhead havskildpadder. Vi var der tilfældigvis i ynglesæsonen og i denne periode er der mulighed for at komme ud og se en havskildpadde ligge æg på stranden, hvilket vi synes lød rigtig spændende.

Det er Mon Repos Turtle Center, som arrangerer disse møder med skildpadderne. Det er et forskningscenter, som arbejder med beskyttelse af og indsamling af viden omkring skildpadderne. Denne viden videreformidler de så til offentligheden igennem deres skildpaddecenter og gennem disse møder med de imponerende dyr.

Det er hovedsageligt loggerhead skildpadderne, som de har i området, hvilket er den tredje største art af havskildpadder. Dens skjold kan blive op til ca. 120 cm i længden og skildpadden kan veje op mod 150 kg.

Mødet med skildpadderne i parringssæsonen foregår ved, at man møder op ved centeret kl. 19 om aftenen og så venter man eller bare, indtil en af deres naturvejledere spotter en skildpadde på stranden.

Flot nattehimmel mens vi ventede på skildpadderne

Netop denne ventetid kan godt tage noget tid, så det er med at finde noget, som man kan få tiden til at gå med. Skildpadderne er meget følsomme for lys, hvilket betyder at der er meget begrænset kunstigt lys omkring kysten, hvor de kommer ind. Derfor kunne vi bruge lidt af ventetiden på at fotografere den flotte nattehimmel.

Der var en del mennesker, som gerne ville ud og se en skildpadde den aften, så vi blev kald ud i hold, når en skildpadde var gået i land og begyndte at grave sin rede. Vores gruppe blev kaldt ud omkring kl. 22 og så gik vi ellers i mørket ned langs stranden indtil vi kom til “vores” skildpadde.

Photo by Richard Segal on Pexels.com

Lysfølsomheden betød også, at vi under ingen omstændigheder måtte tage billeder, medmindre naturvejledere havde givet lov. Derfor kan vi ikke vise et flot billede af skildpadden her, men jeg har i stedet fundet et arkivfoto af en loggerhead skildpadde.

Skildpadderne ser meget godt i mørket, men høre dårligt. Det var vigtigt, at vi stod meget stille omkring den, mens den gravede sin rede. Hvis den føler sig truet inden den får lagt sine æg, kan den nemlig godt finde på at gå tilbage i vandet. Da dens høring ikke er så god, kunne vi tilgengæld sagtens stille spørgsmål, så vi kunne få en masse spændende viden om skildpadderne mens vi observerede den.

Skildpadden vi observerede, havde et skjold på 102 cm i længden og den var ca. 50 år gammel. De lægger æg 3-5 gange pr. sæson, hvor de lægger omkring 150 æg af gangen. Der kan dog godt gå op til 5 år mellem hver parringssæson for den enkelte skildpadde, da hunnen stort set ikke spiser i denne periode og derfor har brug for lang tid til at komme sig igen. Disse skildpadder bliver først kønsmodne når de er omkring 30 år gamle og det er kun ca. 1 ud af 1000 skildpadde æg, som overlever længe nok til at blive kønsmoden. Når de er kønsmodne vokser de kun ca. 1 millimeter om året.

Det er et imponerende dyr og Mon Repos Turtle Center gør et stort stykke arbejde med at beskytte bestanden på denne strand. Det var ret fedt at observere denne skildpadde, selvom vi måske synes grupperne var lidt for store. Det fungerede dog overraskende godt og alle respekterede, at man var der på dyrenes præmisser.

Jul

Næste stop på turen blev Hervey Bay. Der var ikke noget specielt vi ville se her, men det så ud til at være en hyggelig bugt med cafeer langs stranden. Hvad vi dog ikke havde tænkt på var, at det var lige op til jul og mange af cafeerne var derfor lukket.

Vi fik dog gået lidt ture, hvor vi bl.a. var en tur ude på en bro, som gik ca. 900 meter ud i havet. Her var der en masse lokale ude at fiske – både mennesker og fugle, som det kan ses på billedet.

Gåtur ved Hervey Bay – pelikanerne sidder klar på lygtepælene

Vores sidste stop i bilen inden Brisbane blev Noosa, hvor vi skulle være fra den 24.-26. Til vores juleaften købte vi bare ind til lidt tapas og så hyggede vi ellers bare med det om aftenen og fik et glas rødvin. Der var fuldt booket på campingpladsen og det var ret hyggeligt om morgenen, at kunne høre de mange familier, som holdte deres julemorgen med gaver og hygge. Vi havde egentlig overvejet, at vi ville ud til en nationalpark den 25., men det endte med at regne det meste af dagen, så i stedet hyggede vi bare i bilen med lidt afslapning og en god bog. Det er meget lidt regn vi har set i Australien, så det var helt dejligt med en undskyldning til at lave ingenting.

Nytår i Brisbane

Efter at have holdt jul i Noosa kørte vi det sidste stykke til Brisbane, hvor vi skulle bo hos nogle venner fra den 26. til efter nytår. Vennerne vi besøgte havde vi mødt på vores togtur igennem Rusland og havde derfor rejst sammen i de tre første uger af vores tur. Det var super hyggeligt at se dem igen og det føles slet ikke som om, at der var gået 9 måneder siden vi sidst havde set hinanden.

Nu da vi havde et ordentlig køkken, havde vi planlagt at lave en dansk julefrokost for vores venner med alt der høre til det. Masser af mad, øl og selvfølgelig snaps 😉

Michael laver lækker mad til vores danske julefrokost

Menuen stod først på sild med karrysalat, æg med rejer og fiskefilet med hjemmelavet remoulade, da det jo ikke kan købes andre steder end i Danmark. Vi havde dog fundet rigtig rugbrød – jubii 🙂 Efter fisken fik vi flæskesteg, leverpaté, frikadeller og rødkålssalat. Overraskende nok var aussierne vilde med alle retterne, hvor det de kæmpede mest med var snapsen. Det blev en super hyggeligt dag og aften. Det føltes et kort øjeblik, som at være hjemme i Danmark igen.

Resten af tiden i Brisbane gik med at hygge med vores venner, besøge nogle af deres venner og se lidt af Brisbanes byliv. Til nytårsaften var vi inviteret op til en af deres venner, som havde en fin udsigt til Brisbanes flod og over det området, hvor byen havde sit fyrværkerishow.

Nytår med udsigt til floden og fyrværkeri-show

Nu har vi så sagt farvel til vores aussie-venner og siger om lidt farvel til Australien. Vi nåede at køre ca. 6.400 km i alt på de 25 dage vi havde bilen, men når man ser på kortet, ser det også ud til, at vi har været omkring det meste af østkysten.

Ruten op langs Australiens østkyst
Kortet er lavet ud fra Australia with States fra FreeVectorMaps.com

Inden vi tog hjemmefra havde vi kun købt flybilletter indtil Australien, men nu har vi fået styr på resten af ruten. Næste stop bliver Sydkorea for en kort stund, hvorefter vi skal besøge lidt familie i Canada. Efter Canada tager vi et stop på Island og bagefter tager vi lidt tid i Norge inden vi hopper på en færge hjem.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s