Fem uger i Japan er gået og det er blevet tid til at kigge tilbage på det at rejse i landet. 5 uger er, efter vores mening, næsten et minimum af tid, man skal bruge for at se bare en lille del af dette fantastiske land. Vi er begge enige om at Japan ligger højt på vores top 3 og vi kunne også nemt have brugt ydeligere fem uger.

Hele den nordlige del af landet nord for Tokyo har vi desværre ikke nået at opleve i denne omgang. Derudover var vi også blevet anbefalet at tage ned til Kyushu øen, hvor Nagasaki ligger, men vi vurderede at vi ville komme til at bruge for meget tid på transport, så vi prioriterede at besøge færre steder, men så tilgengæld bruge lidt mere tid hvert sted.

Ruten i Japan.

Vi nåede i alt at besøge 11 byer på vores 5 uger. Vi har som minimum haft 2 overnatninger hvert sted. Selv om vi ikke har haft så lange rejser i Japan, har det været rigtig fedt, at vi har givet os selv minimum en hel dag til at udforske området i.

Vi har primært rejst med tog. Inden vi ankom til Japan havde vi undersøgt muligheden for at købe et såkaldt Railpass, som ville give adgang til alle tog afgange, inklusiv Shikansen (deres lyntog), i hele landet. Dette valgte vi dog fra, da det var alt for dyrt. Hvis man kun har få uger i landet, ville det give fint mening at bruge lidt ekstra penge for så at kunne optimere på sin transport tid. Men da vi skulle være her i 5 uger, ville det slet ikke kunne betale sig at købe Railpass. Et Railpass koster næsten 3000 kr pr person for 2 uger og vi har endt ud med en samlet transport udgift på ca 5500 kr. Bemærk at hvis man, som turist, overvejer at købe et railpass, har vi fået at vide, at dette skal købes INDEN man ankommer til landet.

Uanset om man rejser med lokalbanerne eller Shinkansen, er det virkelig nemt at tage toget i Japan. På vores første dag i Tokyo købte vi et såkaldt Passmo card ( Rejsekort ), som vi har brugt hver dag vi skulle med toget. På alle stationer kan man gå hen til en automat og fylde penge på sit Passmo, herefter skanner man bare kortet når man går ind på en tog- eller metrostation og skanner kortet igen når man går ud af stationen ved ankost. Passmo kortet koster ingenting, ud over 500 yen i depositum, som fåes igen når man giver kortet tilbage.

Japan er kendt for at have et meget præcist og driftsikkert tognet. Vi oplevede også kun tog til tiden og da alle tog, metro, lokaltog samt shinkansen, har massere af afgange hver time, er det rigtig let at planlægge sine rejser.

Når man rejser med tog i Japan, ligger man hurtigt mærke til at togpersonalet ofte “snakker med sig selv” og peger på instrumenter, døre og skinner med underlige håndtegn. Dette er der en helt speciel og interessant årsag til. Metoden kaldes “pointing-and-calling” (shisa kanko) og er en japansk udviklet metode til at højne driftsikkerheden. Ifølge National Institute of Occupational Safety and Health, Japan, er princippet at man associere en opgave med en fysisk bevægelse og brug af stemme. På den måde er en større del af hjernen engageret med opgaven og dermed mindskes risikoen for fejl. Metoden har angiveligt reducere fejl med op til 85 %.

Vi kan ikke snakke om at rejse i Japan uden også lige at komme ind på deres toiletter. Vi ankom til Japan fra sydøst asien hvor toilet forholdene ikke altid var lige moderne. Men selv om man kommer direkte fra danske toiletforhold er de japanske toiletter bare lige en standard højere.

Knapper til toilettet

Hvor man i Danmark skal forholde sig til stort eller lille skyl, er der et helt kontrolpanel af knapper at forholde sig til. De japanske toiletter tilbyder nemlig både varme i sædet, “privacy noise” som er en funktion hvor toilettet afspiller lyde for at man kan skærme egne eller andres lyde, samt bidet funktionalitet. Det er heller ikke unormalt at der på hostels og i private hjem findes et sæt klip-klapper ude på toilettet, som man tager på når man kommer derud og tager af igen inden man forlader toilettet. Dette er for at man ikke slæber bakterier, fra badeværelset, med rundt i resten af boligen. Lige som i Danmark har man ikke fodtøj på indenfor i Japan. Det er meget normalt at der forefindes indendørs sko til gæster, som kan benyttes hvis man ikke ønsker at gå rundt i strømper eller bare tær.

Uanset om man rejser i Japans største byer eller man tager ud på landet, er Japan et fantatisk rent og pænt sted at befinde sig. Dette er på trods af at man overhovedet ikke kan finde en eneste offentlig skraldespand nogen steder. I Japan er det “Your garbage, Your problem”. Dette betyder at man selv er ansvarlig for at tage sit skrald med sig hjem og smide ud. Hvis man går ud på madmarkederne vil man dog se at hver bod har sat skraldespande op samt et skilt hvor der står at skraldespanden kun er til betalende kunder. Når man køber mad fra en bod bliver man stående ved boden og spiser det og derefter smider eventuelt skrald, fra maden, ud. Man bevæger sig ikke rundt imens man spiser og drikker. Generelt er det dårlig skik hvis man drikker eller spiser imens man bevæger sig rundt i bybilledet, dog er en flaske vand accepteret.

Drikke automater – findes over alt i landet

Hvis man skal nævne én grund til at besøge Japan, må det blive maden. Japanerne laver fantastisk mad. Især Tokyo er et besøg værd alene på grund af maden. Med 230 Michelin resturanter i byen og over 160.000 registrede resturanter, bliver det aldrig det samme at gå ud og spise. Det er ikke alle steder de har et engelsk menukort, tilgengæld har de fleste steder en lille glasmontre hvor de udstiller en plastik model af deres mest populærer retter. På denne måde kan man hurtigt danne sig et overblik over hvilke retter der serveres på stedet. Besøger man de mindre steder vil man opleve at man ikke bestiller sin mad ved en tjener eller kok, men istedet benytter en mad automat, hvor man putter penge i og derefter trykker på knapper med et billede af den ret man ønsker. Automaten vil så printe små madbilletter ud som man aflevere til kokken oppe ved disken. Det er en lidt forvirrende proces første gang med skal prøve det, men derefter fungere det faktisk rigtig godt.

Billeder og plastisk repræsentationer af retterne på gaden
Fantastiske Ramen – nuddel suppe

Alt i alt er vi blevet kæmpe fan af Japan. Menneskerne er, omend lidt reserveret, enormt høflige og venlige. Infrastrukturen fungere upåklageligt og det er virkelig et nemt land at backpacke rundt i.

 Lige nu er vi ikke så tit tæt på en stabil internet forbindelse, så vi kan desværre ikke opdatere bloggen så tit som vi ønsker.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s